Tuesday, November 23, 2010

Bingka pisang

Salam, dah lama saya teringin nak buat bingka pisang ni. Memandangkan saya ada stok satu sisir pisang awak, so sebelum pisang ni rosak cepat2 saya buat bingka pisang. Resepi saya amik dari kak fida @ myresepi.com. Bingka pisang ni sedap, tak terlalu manis dan moist gitu. Resepi asal boleh dilihat disini. Saya juga nak share resepi bingka ni kat blog saya.

Bahan-bahan ( 2 keping acuan bahulu pecah 8/loyang 9x6inc. )
2 cawan pisang yang dilecek halus
1/2 cawan gula merah
2 biji telur
100 ml santan pekat - saya pakai santan kotak
sedikit garam
sedikit esen vanilla/pisang
1 sb majerin/mentega
1-11/2 cawan tepung gandum - diayak
2 biji pisang-didadu ketika hendak dicampurkan ke dlm adunan

Cara-cara

  1. Pisang lecek,gula,telur,santan,garam,majerin dan esen dikacau rata.
  2. Masukkan tepung dan kacau terus hingga sebati.
  3. Masukkan pisang dadu ke dlm adunan dan gaul sebati.
  4. Loyang/acuan disapu majerin dan dipanaskan sebentar dlm oven,keluarkan dan tuang adunan bingka dan bakar selama 30 min atau hingga garing permukaannya.
  5. Sejukkan kuih di atas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.


Thursday, November 18, 2010

Banana Chocolate Muffins

Salam Aidil Adha, lama sungguh saya tak update blog saya, tak sempat nak update sebab, anak2 dan saya tak berapa sihat dan sekarang semua dah ok dah. Pastu kerja kat office pun banyak, nih pun curi masa skit..hehhehe..kesempatan yang ada saya sempat baking Banana Chocolate Muffin. Muffin nih hasil jalan2 ke blog kak Rima. Muffins ni memang sedap, moist dan penuh dengan rasa pisang dan chocolatenya...1st time saya cuba resepi muffins dari blog kak Rima dan ini hasilnya. Resepi boleh dapat dari sini nyer.
Model saya
Banana Chocolate Muffin

Wednesday, November 3, 2010

Roti Mamafami

Assalammualaikum.
Dah lama saya tak meroti dan resepi roti mamafami ini dari blog Cik Mat Gebu. Saya letak jem strawberry, kiwi dan blueberry sebagai inti untuk roti saya. Roti ini sedap dan lembut. Izinkan saya share resepi roti ini dalam blog saya nyer..saya CNP resepi dari blog CMG dan harap CMG dan Mamafami tak kisah. Thanks.
Roti mamafami

Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
6 g garam
4 g bread improver
5 g gluten (mat ganti dgn bread softerner)-saya pun guna bread softener
80 g gula halus
11 g instant yeast
1 biji telur gred A
190 g air ( = 190 ml)
30 g mentega
30 g lemak sayur
Cara membuatnya :-)

1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan lemak sayur, kedalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah lemak sayur dan mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Rehatkan 10 minit, tutup dengan kitchen towel. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on" bila lepas 30 minit, biarkan lagi 10 minit dalam breadmaker, kemudian keluarkan doh dan ikuti langkah seterusnya...
2. Bahagi2kan doh tadi (40 g setiap bahagian). Bentukkan ikut kreativit masing2, sama ada diisi inti, dibuat roti sosej atau pun dibuat roti ala2 sanggul, ditabur keju atau badam...
3. Bila siap alih kan ke dalam dulang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel dan biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit).
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 10 - 12 minit, atau bergantung pada oven masing2....

Monday, November 1, 2010

Happy Birthday Mak dan Kak Chik

Assalammualaikum...salam hari Isnin yang ceria. Hadiah dari seorang anak kepada mak ngan adik dia. Kena plak Mak ngan adik sambut hari lahir pada tarikh yang sama. Kek coklat with ganache ni order dari officemate saya, Yan. Yan selalu order kek coklat dari saya, terima kasih sebab selalu support saya.