Tuesday, July 27, 2010

Ikan goreng bersos daun limau purut

Menu berbuka puasa semlm...sebelum balik kerja jalan-jalan kat blog kawan2 masak nak cari resepi untuk masak ikan...terbekenan dengan resepi ni kat blog kak hana, kak hana punya version putih skit...saya punya tergelap skit sbb terlebih sos tiram plak...anyway layan resepi..kak hana mohon CnP kat sini yer

Bahan-bahan
* 2 ekor ikan bawal (atau ikan apa2 yg sedap digoreng) - Masni - saya guna ikan kerisi
* 1/4 cawan tepung serbaguna - Masni - saya guna tepung jagung.
* 2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
* minyak utk menggoreng
Cara-cara
1. Bersihkan ikan dan keringkan.
2. Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
3. Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
4. Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan
UNTUK SOS
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang - Masni - saya letak 3 biji jer..
5 bj cili padi merah ~ dicincang - Masni - saya x letak
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan -Masni - saya x letak sbb tak pernah beli pong
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
3. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
5. Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.

No comments:

Post a Comment