Salam...semalam dinner saya buat Firecracker shrimp, sedap dimakan ketika panas dan cicah dengan sos cili thai yang pedas dan manis2 gitu. Disebabkan tergoda tengok Kak Ayu Singapore buat...dan saya pun try buat dan alhamdullilah menjadi ( saya balut macam balut popiah). Resepi dan cara membalut udang ada dalam blog Kak Ayu di sini. Di sini saya sertakan resepi juga bagi pembaca blog saya. Kak Ayu mintak izin saya CNP resepi dari blog akak nyer...Tq
Firecracker Shrimp
Bahan-Bahan
20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan-
15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua dan potong segitiga
minyak untuk menumis dan mengoreng
Bahan Untuk diperap
1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus 1/2 sudu kecil halia yang diparut 1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)1 sudu kecil kicap
1 sudu kecil sweet chili sauce1 sudu kecil tepung jagung
sedikit garam -(Ayu tambah)
Bahan Untuk Pes tepung jagung
1 sudu besar tepung jagung 1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)
Cara-Cara
1. Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
2. Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi
dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
3. Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.
Selamat mencuba
wahh..dah buat udang mercun ni...sedapp kan...
ReplyDeletebetul kak...memang sedap kan..
ReplyDeletesalam masni sihat ke?akak ni mood tgh merudum sbbnya gambar kat blog semua nya tak boleh nak view kena upload balik
ReplyDeletesalam masni,
ReplyDeletedah buat udang mercun ni ya..
akak hari tu buat makan gitu2 aje tak jadi lauk..heheh..ni dah perap udang nak buat lagi..hehe
thanks for trying juga ya masni..