Thursday, August 5, 2010

Roti Kismis Gebu

Sarapan saya pagi bersama Roti Kismis Gebu. Keinginan nak buat roti ni dah lama sangat dah dan akhirnya tertunailah hasrat di hati pada pagi nih...kira menjadi jugaklah..lembut dan gebu. saya tak bulatkan kecik2 roti saya sebalik yang buat macam bentuk roti benggali. tur yang nampak besaq tu...takpa janji boleh makan ngan cicah ngan air kopi kaw punya..
Saya intai resepi kat blog Kak Nor dan Che Mat Gebu. Kak Nor ngan Che Mat, saya mintak izin publish resepi nih kat blog saya ya....

ROTI KISMIS GEBU
sumber : Che Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus8 g instant yeast
50 g mentega (mat guna minyak sapi@ghee)
50 g kismis
1 biji telur*1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
Sedikit mentega untuk disapu atas roti
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat dok yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang.
2. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
3. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2 kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.
4. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga peerang.
5. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega.

Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment