Tuesday, August 24, 2010

Roti sardin

Roti sardin untuk berbuka puasa, juadah yang simple dan senang nak buat. first time tengok Kak Nor buat pastu ada pulak kat rumah Cik Ayu yang tinggal jauh kat Kota Singa. Mula-mula pasang niat nak buat, kemudian beli sardin dulu...pastu 2-3 lepas tur baru pergi Tesco nak beli roti burger. Kalau nak tengok step by step boleh tengok kat blog Kak Nor. Di sini saya sertakan resepinya sekali. Seperti biasa kopipes resepi dari blog Kak Nor..mohon halal nyer kak..

ROTI SARDIN
10 bj bun burger - saya guna 4 biji roti burger Gardenia. Roti ni dah siap dipotong.
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 bj cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 bj telur
minyak
Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.Padamkan api dan kacau hingga sebati.Ketepikan.Cara2Potong dua bun burger.Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakangPenyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.Gorenglah sehingga selesai, jika minyak dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain.

No comments:

Post a Comment